MALZEMELER
3 su bardağı küçük bulgur
2 kahve fincanı irmik
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tuz
İÇ MALZEMESİ
5 adet orta boy patates
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığından az tere yağ
1 tatlı kaşığı salça
1,5 tatlı kaşığı tuz
yarım demet maydanoz
arzuya göre kara biber , nane,
YAPILIŞI
patatesler haşlanıp küçük,küçük doğranır soğanlar yağla kavrulur salça,tuz ile boca edilir doğranmış patatesler üzerine koyulur arzu ettiğiniz baharatları ilave edip ocaktan alıp karıştırın en son ince , ince doğradığınız maydanozları ilave edin soğumaya bırakın.
DIŞ HAMURUNUN YAPILIŞI
bulguru sıcak su ile ıslatın kaşıkla karıştırın 5,10 dakika dinlendikten sonra irmik ve tuzu koyun
yoğurmaya başlayın bulgur ile irmik biraz birleşince unu koyup yoğurmaya devam edin bu arada elinizi küçük kaseye koyacağınız ılık suya batırın ki un elinize bulaşmasın yoğurma işlemi bitince hamuru küçük yumurta büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlayıp işaret parmağı ile içini yavaş,yavaş kuş yuvası haline getirin hazırladığımız iç harcından tatlı kaşığı yardımı ile doldurun açık kısmını işaret ve baş parmağımızla birleştirelim avuç içinde döndürerek şekil verelim aynı işlemleri yaparak yaparak malzemeleri bitirelim
derince bir tencerede 1,5 litre su kaynatalım 1 yemek kaşığı tuz ile su iyice kaynamaya başlayınca yaptığımız köfteleri iki defada haşlayalım 10 dakika kaynatın ve delikli kaşıkla alalım
haşlanma işlemi bitince üzerine tere yağınla yapacağımız salçalı sosu üzerine dökerek servis edelim
NOT- bu çeşit içli köfteler benim memleketim olan Malatya yöresinde özellikle kış aylarında çok yapılıyor dış hamuru aslen yarma dediğimiz bulgur çeşidinden oluyor
{ aşurelik yarma değil } yarma dediğimiz bulguru Malatya pazarlarında bulabilirsiniz
GÜZEL VATANIMA VE
BÜTÜN MALATYA YA SAYGILAR
ELLERİMİZE SAĞLIK
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder