iVloJ31u79jLzgSn88TlAdpsTO4

11 Nisan 2013 Perşembe

PATATESLİ İÇLİ KÖFTE

               MALZEMELER
 
3  su  bardağı   küçük   bulgur
2  kahve  fincanı   irmik
2  yemek   kaşığı    un
2  su   bardağı  sıcak  su
1  yemek  kaşığı  tuz


  İÇ   MALZEMESİ

5  adet  orta   boy  patates
2  adet  orta  boy  kuru  soğan
1  yemek   kaşığı   sıvı  yağ
1  yemek   kaşığından   az   tere  yağ
1  tatlı    kaşığı   salça
1,5  tatlı   kaşığı   tuz
yarım   demet   maydanoz
arzuya   göre   kara  biber , nane,        
 
    YAPILIŞI

patatesler   haşlanıp  küçük,küçük  doğranır   soğanlar  yağla   kavrulur   salça,tuz   ile  boca   edilir   doğranmış    patatesler    üzerine   koyulur   arzu   ettiğiniz   baharatları   ilave   edip   ocaktan   alıp   karıştırın   en  son  ince , ince   doğradığınız   maydanozları   ilave  edin  soğumaya   bırakın.

DIŞ   HAMURUNUN  YAPILIŞI  

bulguru   sıcak   su   ile  ıslatın   kaşıkla   karıştırın  5,10  dakika  dinlendikten  sonra   irmik  ve   tuzu   koyun
yoğurmaya   başlayın   bulgur   ile   irmik   biraz   birleşince   unu   koyup  yoğurmaya   devam   edin   bu  arada  elinizi   küçük   kaseye    koyacağınız   ılık   suya    batırın  ki   un  elinize   bulaşmasın   yoğurma   işlemi   bitince   hamuru   küçük   yumurta   büyüklüğünde   parçalar   alarak   avuç   içinde  yuvarlayıp   işaret   parmağı   ile  içini   yavaş,yavaş   kuş   yuvası   haline   getirin   hazırladığımız    iç   harcından   tatlı   kaşığı   yardımı  ile   doldurun  açık   kısmını   işaret   ve  baş  parmağımızla   birleştirelim  avuç   içinde  döndürerek    şekil   verelim  aynı   işlemleri  yaparak   yaparak   malzemeleri    bitirelim
derince   bir   tencerede  1,5  litre   su   kaynatalım   1 yemek   kaşığı   tuz  ile   su  iyice   kaynamaya  başlayınca   yaptığımız   köfteleri  iki   defada   haşlayalım   10  dakika   kaynatın   ve  delikli   kaşıkla  alalım
haşlanma   işlemi   bitince   üzerine   tere  yağınla   yapacağımız  salçalı   sosu   üzerine    dökerek   servis   edelim

NOT- bu   çeşit   içli   köfteler   benim   memleketim    olan  Malatya  yöresinde   özellikle  kış  aylarında   çok  yapılıyor  dış   hamuru  aslen  yarma  dediğimiz   bulgur   çeşidinden  oluyor  
{ aşurelik  yarma   değil  } yarma   dediğimiz   bulguru    Malatya    pazarlarında   bulabilirsiniz          


                         GÜZEL   VATANIMA    VE
                  BÜTÜN     MALATYA   YA     SAYGILAR    


ELLERİMİZE   SAĞLIK   
AFİYET    OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder