Ayran Aşı (Yoğurtlu Çorba)
Yoğurtlu Çorba yöresel tabiri ile Ayran Aşı genelde et yemeklerinin yanında soğuk olarak servis edilen bir çorbadır.Bugün akşam yemeğini hazırlarken kullandığım kendi tarifimi sizlerle paylaşıyorum.Şimdiden afiyet olsun :)
Malzemeler
1 kâse yarma
yarım case nohut
yarım kase fasülye
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 kilo yoğurt
Yapılışı
Malzemelerimizin hepsini tencereye koyup yıkadıktan sonra
Düdüklü tencerede 20 dakika kısık ateşte haşlayacağız.
Haşlama işlemi bittikten sonra 15-20 dk tenceremizi ocaktan alıp kapağı açık olarak soğumaya bırakıyoruz.
Diğer taraftan 1 kilo yoğurdu sulandırarak 1 tatlı kaşığı tuzla karıştıryoruz.
Sulandırdığımız tuzlu yoğurdu soğuyan malzemenin içine koyup karıştırıyoruz
Hazırladığınız çorbaya 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kekik ilave ediyoruz.
Ayranlı çorba servise hazırdır.
Afiyet olsun.
Ev yapımı domates çorbası
Malzemeler(4 kişilik)
2 Yemek kaşığı un
1 Tatlı kaşığı sıvı yağ
1 Su bardağı ev yapımı domates sosu
1 Tatlı kaşığı domates salçası
2 Diş sarımsak
1 Küçük çay bardağı süt
Servis yapmak istediğim kadar rendelemiş kaşar
3 Bardak su
Yapılışı
Sıvı yağ ile unu hafiften pembeleşinceye kadar
unumuz birden yanmaması için kısık ateşte kavurup
ocağın altını kapatıyoruz.
Daha sonra unumuz kavrulurken doğradığımız sarımsakları
salça, domates sosu,suyumuz ile karışım yapıp kavrulmuş unun bulunduğu
tenceremize aktarıyoruz.
Son olarak çorbamızı kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
Topaklanma olmaması için çorbamızı karıştırıyoruz.Çorbamız kaynamaya başlayınca
sütümüzü ilave edip 10 dk daha kaynatıyoruz.
Çorbamızı rendelenmiş kaşarlar ile servise hazırdır.
Püf noktaları
Ev yapımı soslarda tuz kullanıldığı için çorbamızı yaparken ekstra tuz koymadık.
Sütü hazır kremalar yerine kullandık.Ayrıca çorbamız kaynarken topaklanma olur ise
kaynama işlemi bittikten sonra ayrı bir kapta veya tencerede blenderdan geçirerek topaklanma giderilebilir.
Kaynama sırasında ekleyeceğimiz bir çimdik karabiber ekstra lezzet katacaktır.
Elimize sağlık
Afiyet olsun.
Malzemeler :
- 300 gr yağsız dana kıyma
- 1 adet soğan
- karabiber
- tuz
- 2 su bardağı erişte
- 4 yemek kaşığı un
- 1 kg yoğurt
- üzerine; yağ
- kırmızı pul biber,
- nane
Hazırlanışı :
1. Köfte malzemeleri yoğurulur, kıyma, soğan tuz ve karabiber buzdolabında yarım saat dinlendirilir ve minik minik köfte yapılır.
2. Tencereye iki litre kadar su eklenir, tuzu ve yağı da ilave edrilip kaynatılır. İçerisine köfte ve erişteler ilave edilir. Piştikten sonra terbiye eklenir.
3. Terbiyesi için: 1 kg yoğurt, 1 bu bardağı sıcak su (çorba suyu) 4 kaşık un ilave edilip karıştırılır.
4. 1-2 taşım taha kaynatıldıktan sonra nane, pul biber yakılıp çorbanın üzerine gezdrililir.
AFİYET OLSUN
yarım case nohut
yarım kase fasülye
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 kilo yoğurt
Yapılışı
Malzemelerimizin hepsini tencereye koyup yıkadıktan sonra
Düdüklü tencerede 20 dakika kısık ateşte haşlayacağız.
Haşlama işlemi bittikten sonra 15-20 dk tenceremizi ocaktan alıp kapağı açık olarak soğumaya bırakıyoruz.
Diğer taraftan 1 kilo yoğurdu sulandırarak 1 tatlı kaşığı tuzla karıştıryoruz.
Sulandırdığımız tuzlu yoğurdu soğuyan malzemenin içine koyup karıştırıyoruz
Hazırladığınız çorbaya 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kekik ilave ediyoruz.
Ayranlı çorba servise hazırdır.
Afiyet olsun.
Ev yapımı domates çorbası
Malzemeler(4 kişilik)
2 Yemek kaşığı un
1 Tatlı kaşığı sıvı yağ
1 Su bardağı ev yapımı domates sosu
1 Tatlı kaşığı domates salçası
2 Diş sarımsak
1 Küçük çay bardağı süt
Servis yapmak istediğim kadar rendelemiş kaşar
3 Bardak su
Yapılışı
Sıvı yağ ile unu hafiften pembeleşinceye kadar
unumuz birden yanmaması için kısık ateşte kavurup
ocağın altını kapatıyoruz.
Daha sonra unumuz kavrulurken doğradığımız sarımsakları
salça, domates sosu,suyumuz ile karışım yapıp kavrulmuş unun bulunduğu
tenceremize aktarıyoruz.
Son olarak çorbamızı kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
Topaklanma olmaması için çorbamızı karıştırıyoruz.Çorbamız kaynamaya başlayınca
sütümüzü ilave edip 10 dk daha kaynatıyoruz.
Çorbamızı rendelenmiş kaşarlar ile servise hazırdır.
Püf noktaları
Ev yapımı soslarda tuz kullanıldığı için çorbamızı yaparken ekstra tuz koymadık.
Sütü hazır kremalar yerine kullandık.Ayrıca çorbamız kaynarken topaklanma olur ise
kaynama işlemi bittikten sonra ayrı bir kapta veya tencerede blenderdan geçirerek topaklanma giderilebilir.
Kaynama sırasında ekleyeceğimiz bir çimdik karabiber ekstra lezzet katacaktır.
Elimize sağlık
Afiyet olsun.
ERZİNCAN ÇORBASI
Malzemeler :
- 300 gr yağsız dana kıyma
- 1 adet soğan
- karabiber
- tuz
- 2 su bardağı erişte
- 4 yemek kaşığı un
- 1 kg yoğurt
- üzerine; yağ
- kırmızı pul biber,
- nane
Hazırlanışı :
1. Köfte malzemeleri yoğurulur, kıyma, soğan tuz ve karabiber buzdolabında yarım saat dinlendirilir ve minik minik köfte yapılır.
2. Tencereye iki litre kadar su eklenir, tuzu ve yağı da ilave edrilip kaynatılır. İçerisine köfte ve erişteler ilave edilir. Piştikten sonra terbiye eklenir.
3. Terbiyesi için: 1 kg yoğurt, 1 bu bardağı sıcak su (çorba suyu) 4 kaşık un ilave edilip karıştırılır.
4. 1-2 taşım taha kaynatıldıktan sonra nane, pul biber yakılıp çorbanın üzerine gezdrililir.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder