iVloJ31u79jLzgSn88TlAdpsTO4

MALATYA YEMEKLERİ

Kuru Patlıcan Biber Dolması

          Bu tarifimiz adından da anlaşılacağı üzere bir dolma tarifi. 
Fakat bu tarifi farklı kılan tarafı dolmaların patlıcan ve biberin kurutulmuş 
hali ile yapılıyor olması.Öncelikle patlıcan ve biberin neden kurutulduğundan 
bahsedecek olursak eskiden meyve-sebzeler dört mevsim yetişmiyordu malumunuz 
ve bu nedenle biz her yaz Malatya'da nefis kayısılarımızı yerken bir taraftan da kışa 
hazırlık yapardık. Yaptığımız hazırlıklardan bir tanesi de yazın taze taze edindiğimiz
biber ve patlıcanları kurutmaktı.Bu husus günümüzde ihtiyaçtan çok aslında bir yöresel alışkanlık olarak,eski bize has lezzetleri unutmamak maksadıyla devam etmektedir.
Kurutma işleminden de biraz bahsedelim isterseniz.Aldığımız patlıcan ve biberlerin önce içini bir güzel temizleyip daha sonra yan yana dizip ortalarından iğne iplik ile delip 10lu 15li gruplar haline getiriyoruz.Biz Malatya'da genelde balkon ve pencerelere asarız kurutmak için ama bunda tercih size kalmış evinizin güneş gören bir kesiminde üç dört gün asmanız yeterli olacaktır.
Tüh geçen yaz kurutmadım bilmiyordum diye üzülmeyin çünkü Malatya Pazarında, aktarlarda kuruları edinmek mümkün.
Umarım tarifimi beğenir ve afiyetle yersiniz.
Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun...

Malzemeler
20-30 adet kuru patlıcan
10-15 adet kuru biber
300gr pilavlık bulgur
250gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı

Öncelikle akşamdan kuru patlıcan ve biber kaynayan suyun içine koyup 5 dk kadar daha kaynatıp 
kaynayan suyun içinde 30 dk kadar bekletiyoruz.Daha sonra kaynayan suyu döküp soğuk suyun içinde dolmayı yapana kadar bekletiyoruz.

İç malzememizi hazırlamak için küçük küp küp doğradığımız soğanımızı,ince ince kıyılmış maydanozu,bulgur,kıyma,salça,karabiber,tuz,sıvıyağ ile karıştırıp 5dk yoğuruyoruz ve 10 dk süre dinlenmeye bırakıyoruz.

Akşamdan haşladığımız ve soğuk suda beklettiğimiz patlıcan ve biberleri süzüp içini doldurmaya başlıyoruz.
İçini doldurduğumuz biber ve patlıcanları yayvan tencereye ağızları yukarıda kalacak şekilde yan yana diziyoruz.Üzerine 4 bardak sıcak su gezdirip kısık ateşte 45 dk pişmeye bırakıyoruz.

Elimize sağlık
Afiyet olsun.


Lahana Sarması



Malzemeler(4 kişilik)


yarım kilo kuzu gerdanı

orta boy lahana 
1 kase pilavlık bulgur 
1 kase pirinç 
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı nane 
1 tatlı kaşığı kekik yarım su bardağı zeytinyağı
yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Kuzu gerdanını tencerede 15 dakika haşlıyoruz
daha sonra lahanamızı yapraklarını ayrıp haşlıyoruz

Sarmanın iç malzemelerini hazırlamak için 
önce bulgur ve pirincimizi yıkıyoruz 
diğer taraftan büyük boy soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağıyla kavuruyoruz.
Kavrulmuş soğanın içine salça,nane,kekik koyup karıştırıyoruz. 
Kavurduğumuz bu karışıma haşladığımız gerdanın suyundan bir bardak ekliyoruz.
Daha sonra kavrulmuş sulu karışımın dörtte üçünü ve istediğimiz diğer baharatları (karabiber,pulbiber,kimyon vs.) yıkadığımız bulgur ve pirincin içine koyuyoruz.
Böylece sarmanın iç malzemesi hazırlanmış bulunmaktadır

Lahana yapraklarini diledigimiz büyüklukte kesip hazırladığımz iç malzeme
ile sarıp tencereye istifliyoruz.Lahanalarin üzerine haslama suyu ile kalan
dörttebir sosu karıştırıp döküyoruz.Hazırladığımız kuzu gerdanlarini üzerine
diziyoruz.Lahanalarin dağılmaması için tencerenin büyüklüğüne göre 
bir adet yemek tabağını ters çevirip lahanaların
üzerine kapatıyoruz.İki bardak kaynamış su ile haşladığımız et suyu karışımını tencerede
gezdirip kısık ateşte yarım saat pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Püf noktaları

Lahana tuz çekmeyen bir sebze olduğu için tuzun miktarı az olmalıdır ayrıca
lahana sulu bir sebzedir bu nedenle koyduğumuz suyun miktarı da az
olmalıdır.





Ayran Aşı (Yoğurtlu Çorba)

Yoğurtlu Çorba yöresel tabiri ile Ayran Aşı genelde et yemeklerinin yanında soğuk olarak servis edilen bir çorbadır.Bugün akşam yemeğini hazırlarken kullandığım kendi tarifimi sizlerle paylaşıyorum.Şimdiden afiyet olsun :)

Malzemeler


1 kase yarma 
yarım kase nohut 
yarım kase fasulye 
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 kilo yoğurt
Yapılışı
Malzemelerimizin hepsini tencereye koyup yıkadıktan sonra
Düdüklü tencerede 20 dakika kısık ateşte haşlayacağız.
Haşlama işlemi bittikten sonra 15-20 dk tenceremizi ocaktan alıp kapağı açık olarak soğumaya bırakıyoruz.
Diğer taraftan 1 kilo yoğurdu sulandırarak 1 tatlı kaşığı tuzla karıştırıyoruz.
Sulandırdığımız tuzlu yoğurdu soğuyan malzemenin içine koyup karıştırıyoruz
Hazırladığınız çorbaya 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kekik ilave ediyoruz.
Ayranlı çorba servise hazırdır.

Afiyet olsun.






ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE

MALZEMELER

yarım kilo ıspanak
1su bardağı yeşil mercimek
1su bardağı küçük bulgur
2 yemek kaşıgı un
1orta büyüklükte kuru sogan
1yemek kaşıgı domates salcası
2yemek kaşıgı zeytin yagı
2yemek kaşıgı nar ekşisi
arzuya göre tuz ve karabiber ilave edilir



YAPILIŞI

ıspanaklar kücük dogranarak yıkanarak süzülmeye bırakılır
bulgur kaynamış yarım su bardagı ile ıslatılır içine un ve 1tatlı kaşıgı tuz ile yoğrulur misketten küçük şekil vererek bir tabakta biriktirilir diger yandan sogan kücük doğranarak kavrulur içine salçası ve karabiberi
 koyulur pişirme aşamasında 2 litre su ile mercimekler haşlanır suyu süzülmez tencerede  kaynayan suyun içine sırayla 1tatlı kaşıgı tuzla malzemeler koyulur önce köfteler 1,2 dakika kaynayınca ıspanaklar koyulur ıspanakların rengi dönünce ekşisi koyulur en sonra sogan salca karışımı koyulur 15dakika harlı ateşte kaynatılır altı kapatılır dinlendikten 10 dakika sonra servis yapabilirsiniz

NOT: Malatya yöresinin yemegidir ekşisi normalde erik ekşisi olması lazım ama her yerde bulunmadıgından nar ekşisi kullanabilirsiniz

ELİMİZE SAGLIK
AFİYET OLSUN

1 yorum: