iVloJ31u79jLzgSn88TlAdpsTO4

28 Mart 2013 Perşembe

ERİŞTELİ , TAVUKLU , HAVUÇLU , ÇORBA

        MALZEMELER

1  su  bardağı  ev  eriştesi
1  çay  bardağı haşlanmış  didilmiş tavuk eti
2  orta  boy  havuç
1  çay  bardağı  tavuk  suyu
yarım  limon  suyu
1 diş  sarmısak
1,5  su  bardağı  yoğurt
1  tatlı  kaşığı  tuz
üzeri  için  nane  kekik
1  tatlı  kaşığı  sıvıyağ


YAPILIŞI

1  litre kaynayan   suyun  içinde erişteleri  bimiktar tuz  ile  haşlayın  rendelenmiş  havuçla  birlikte ,  tavuk   etini  kaynayan   malzemeye  ilave  edin  diger  yanda  tavuk  suyunun  içine  limon , yoğurt  karışımı  yapın
sürekli   karıştırarak   kaynatın  bu arada  sarmısağı  minik,  minik   içine  doğrayın   kısık  ateşte  pişirin  biraz
özleşince  küçük  tavada  yağ  nane  kekik   ısıtıp  üzerine  dökün  birazda  o şekilde  kaynatın  tuzunu  en son   koyun biraz  dinlendikten  sonra  servis  edin

ELİMİZE  SAĞLIK
AFİYET   OLSUN

27 Mart 2013 Çarşamba

SIKMA KÖFTE

     MALZEMELER

2 su  bardağı  küçük  bulgur
yarım  çay  bardağı  irmik
1çay  bardağı  un
1,5  tatlı kaşığı  tuz
1  orta  boy  kuru  soğan
2  diş  sarmısak
2 yemek  kaşığı  sıvı  yağ
1 yemek  kaşığı  salça
arzuya  göre  baharat  çeşitleri
yarım  demet  maydonoz

YAPILIŞI

bulgur  1,5  su bardağı  ılık  su  ile  ıslatın  5,10  dakika  sonra  karıştırın  ve  içine  irmik ,un, koyup  yoğurun  eğer  un  yeterli  gelmesse  bi  miktar  ilave  edin  elden  bırakacak  hale  gelince  hamurları  bilyeden   küçük şekilde  yuvarlayın  hepsi  bitince  makarna  gibi   haşlayın  diğer  yanda  soganı  küp,küp  doğrayıp  yağla kavurun  ve tuzunu salçasını  sarmısağını   koyun diğer  yanda   haşlanmış  köfteleri   süzün  sosun  içine  dökün  kısık  ateşte karıştırın  iyice  sosun  rengini  alsın arzuya  göre  baharat   çeşitleriyle  tatlandırabilirsiniz
ateşin  üstünden  alıp   servis  tabağına   koyup   maydonoz la süsleyebilirsiniz

ELİMİZE   SAĞLIK
AFİYET   OLSUN

DİDİLMİŞ TAVUK SOTE

MALZEMELER

2 adet but
2 orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
bir tatlı kaşığı kekik
bir tatlı kaşığı biberiye
bir tatlı kaşığı nane
arzuya göre karabiber ve maydanos
yeterince tuz
yarım çay bardağı tavuk suyu

YAPILIŞI

Butlar iyice yıkandıktan sonra haşlanır, derisi çıkarıldıktan sonra lif lif didilir. Ayrıca yayvan bir tavada yağla birlikte yarım ay şeklinde doğranmış soğanlar kavrulur. Hafif ten pembeleşince salça sarımsaklar ilave edilir. Birlikte biraz karıştırılarak kavrulur. Sonra didilmiş tavuklar üzerine ilave edilir. Ocağın altı kısılarak orta ateşte üzerine tuz, nane, kekik, biberiye ilave edilerek karıştırılır. Yumuşak olması için yarım çay bardağı kadar tavuk suyundan üzerine koyulur. Ağzı kapatılarak 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişirildikten sonra 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır ve sonra servis yapılır.

ELLERİMİZİ SAĞLIK

AFİYET OLSUN        : ))

PEYNİRLİ OTLU KEK

        MALZEMELER

1su  bardağı  zeytin  yağı
3 bardak  un
2 tumurta
1 paket kabartma  tozu
1 su  bardağı  yoğurt
150  gram  beyaz  peynir
1 demet  maydonoz
1  çay  kaşıgı  tuz
yarım  demet  dere  otu
üzerine susam  veya  çörek  otu

TAPILIŞI
 
yumurta  yağ  yoğurt  derince  bi  kaba  koyulur  karıştırılır  un  ve  kabartma  tozu  koyulur  biraz  yine  karıştırılır   peynir  maydonoz  dere  otu  tuz  ilede karıştırılır  yağlanmış  tepsiye  koyulur  metal  kaşıkla  tersinden  yağa  batırıp  üst  kısmını  düzeltilir  üzerine  ister  susam  ister  çörek otu  serpin  170  derecelik
fırında   pişirin önceden  ısıtmayın  çünkü  önceden  ısıtırsanız  alt  ve  üstü  hemen  kızarır   içi  hamur  kalır
fişi  takın  sonra  tepsiyi  koyun  iyice  kızarana  kadar  pişirin  sovuduktan   sonra  kesip  servis  edin  sıcak  
keserseniz  kestiğiniz  yerler  hamur  kalır
umarım  hoşunuza   gider   yiyenlerin  hoşuna  gidiyor

ELLERİMİZE   SAĞLIK  
AFİYET   OLSUN

23 Mart 2013 Cumartesi

BUĞDAYLI MISIR SALATASI

MALZEMELER

1  su bardağı   aşurelik   buğday
1  çay  bardağı  nohut  fasulye   karışımı
yarım  su  bardağı  haşlanmış  mısır
yarım  demetten  az  maydonos
2-3  dal  dere  otu
2  adet  yeşil  soğan
1  adet   kırmızı   biber
1  adet   kornişon  salatalık  turşusu
1  yemek  kaşığı  zeytin  yağı
1  yemek  kaşığı  nar ekşisi  veya  limon  suyu
1  çay  kaşığı  tuz

     YAPILIŞI

bugday ,nohut ,fasulye,önceden  haşlanır   süzülür  ve  mısırla  derince  bir  kaseye   koyulur  yeşillikler  kırmızı  biber  turşu   ince  ince  doğranır  üzerine  eklenir   nar ekşisi  yağ  tuz  ile  karıştırılır   ve  servise  hazırdır  arzuya  göre  peynir  ve zeytin  ile  tatlandırabilirsiniz
 
     NOT   salata  doyurucu  ve  lezzetli  en  kısa  zamanda  yapmanızı   tavsiye   ederim  :))

ELİMİZE   SAĞLIK

AFİYET   OLSUN



           

22 Mart 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YEŞİL FAYSULYE

MALZEMELER

1 kilo yeşil  fasulye
1 yemek  kaşığı  domates  salçası
2 adet orta  boy  kuru  soğan
2  yemek  kaşığı  zeytin  yağı
1  adet  kesme şeker
1  tatlı  kaşığı  tuz
2  su  bardağı  su
2  diş  sarmısak

  YAPILIŞI

fasulyeler  arzuya  göre  doğranır  yıkanır  elle  kırılırsa  çabuk  pişer  soğanlar  halka  doğranıp  yağla  kavrulur  hafif  pembeleşince   salça  koyulur  salçada  kavrulunca   fasulye  ilave  edilir  biraz  onla  kavrulur  üzerine  kaynamış  su, şeker ,tuz  ilave  edilir  pişmeye  bırakılır   düdüklüde  pişirirseniz  defterdeki  dakikaya  göre  pişirin   sulu  kalırsa  biraz  tencere  kapağını  açın  harlı  ateşte  öyle  kaynatın

   ELİMİZE  SAĞLIK
   AFİYET   OLSUN




SOSLU ERİŞTE

MALZEMELER









21 Mart 2013 Perşembe

KARNIYARIK POĞAÇA

MALZEMELER

2 adet  yumurta
yarım  paket  kabartma tozu
1 çay  kaşığı tuz
4 yemek  kaşığı  yoğurt
yarım  su  bardagı  sıvı  yağ
yarım  su  bardagından   az  su
1tatlı   kaşıgı  elma sirkesi
alabildigince  un
1su  bardağı  peynir  maydonoz  karışımı

 YAPILIŞI

öncelikle  malzemeler  oda  sıcaklıgında  olsun  yumurtanın  bitanesinin  sarısını   üzerine  sürmek  üzere  ayıralım  diger   malzemelerin   hepsini   karıştıralım  sonra  unu  yavaş  yavaş  koyarak  yoguralım  kulak  memesi   kıvamına  gelene  kadar  hamur   istedigimiz  kıvama  gelince  yumurta   büyüklügünde   alarak
ovel   şekil   vererek   içine   peynir  maydonos  karışımını   koyarak  kapanan   taraf   üs  kısma  gelecek  şekilde  yaglanmaş  tebsiye  dizip  üzerine  yumurta   sürüp  çörek  otu  serpin  175  derecelik  önceden  ısıtılmış  fırında  20 , 25 dakika  pişirin

ELİMİZE  SAĞLIK
AFİYET  OLSUN





SADE PİRİNÇ PİLAVI

MALZEMELER

2 su bardagı  pirinç
1 yemek  kaşığı  sıvı yağ
yarımdan  az tere  yağı
1 tatlı  kaşığı  tuz
3 su bardağından az su

YAPILIŞI

pirinçler  kaynar su  ile ıslatılır bir tutam tuz ile 1 saat  kadar  yayvan tavada önce tere yağını eritin  sonra sıvı  yağı  koyun  ocak  üstünden kenara  alın  pirinci  yıkayın  iyice  suyunu  süzün   kenara  aldıgımız tavanın  içine  dökün  tekrar ocak  üstüne  koyun  iyice  kavurun  ne  kadar  çok kavurur sanız   pilavınız   o kadar tane tane  
olur kaynayan suyu ilave edin  kısık  ateşte  pişirin  kapagını  tam  kapatmayın  hafif  aralık  bırakın  taşabilir
suyunu  çekmeye  yakın  1,2 damla limon sıkın parlaklık  ve lezzet   katar  limondan  sonra  karıştırın az  bi suyu kaldıgını görünce  ocagı  kapatıp üstüne  havlu kagıt  koyup  10,15 dakika dinlenmeye  bırakın

ELİMİZE  SAĞLIK
AFİYET  OLSUN




20 Mart 2013 Çarşamba

MAHLEPLİ AÇMA

MALZEMELER

2 yumurta  oda  sıcaklıgında
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşıgı tuz
yarım çay bardagı toz şeker
1,5 su bardağı  süt  oda  sıcaklığında
1 çardagı sıvı yağ
1 tatlı  kaşıgı mahlep
yarım  çay  bardağı  ılık  su
elinde  hamur  kalmayacak  şekilde un

YAPILIŞI

derince  bir legende  süt,su,maya,şeker,tuz,yağ ,yumurtanın  bitanesinin sarısını  üstüne  ayrılacak  diger  malzemeler  hepsi  karışılacak  un mahlep  yavaş, yavaş koyularak  yogrulur kulak memesi  kıvamına  gelene kadar  un ilave edilir  yoğrulma işi bitince  mayalanmaya  bırakılır  1 saat  kadar  mayalandıktan  sonra ceviz büyüklügünde  parçalar  ayrılarak  açma  şekil  verilerek  yaglanmış  tepsiye  dizilir  üzerine ayırdıgımız  yumurtanın sarısı  sürülür  sarısının  içine 1,2 damla sıvı  yağ koyulursa  parlak  olur  arzuya  göre  çörek  otu  veya  susam koyulur  175  derecelik  fırında  kızarıp piştiginden  emin olunca fırından  çıkarılır servis edilir.

ELİMİZE  SAĞLIK
AFİYET   OLSUN



18 Mart 2013 Pazartesi

TENCERE KEKİ (FİNCAN KEK)

               
MALZEMELER

1 yumurta
1 çay bardagı süt
yarım çay bardagından az sıvı yag
1,5 çay bardagı şeker
2 çay bardagı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşıgı kakao

YAPILIŞI
yumurta ,süt, oda sıcaklıgında olsun yumurta, süt,şeker,yağ,köpürene kadar çırp karışıma undan başlıyarak malzemeleri sırayla ekliyerek karıştır   önceden yağlanmış neskafe  bardaklarına  yarısına  kadar boşalt
bardakları geniş tencereye  yerleştir  yarısını geçmeyecek  şekilde  ılık  su  koy  ocak orta eteşte olsun kaynamaya başlayınca tencerenin  kapagını  kapat  20 dakika kısık ateşte  pişir hafif  ılıkken servis tabaklarına ters çevirerek  ikram ediniz .

ELİMİZE  SAGLIK
AFİYET   OLSUN




PASTIRMALI KURU FASULYE

                   
MALZEMELER

2 su bardagı kuru fasulye
1 büyük boy kuru sogan
1yemek kaşıgı domates salçası
200  gram pastırma
1yemek kaşıgı sıvı yag
1 tatlı kaşıgı tuz
3 su bardagı su

YAPILIŞI

fasulye akşamdan kaynayan suda haşlanır suyu dökülür sovuk suya koyulur ara ara suyu degişir ve süzülür
derin tencerede yagla yarım ay şeklinde dogranmış soganla kavrulur salçası ilave edilir üzerine fasulye koyulur
2,3 dakika kısık ateşte karıştırıldıktan sonra suyu ilave edilir kaynamaya bırakılır hafiften suyu özleşince pastırmalar yarım parmak şeklin de  doğranarak koyulur en son tuzu ilave edilir fasulyenin piştiginden emin olunca ocak kapatılır dinlenmeye bırakılır ve servis yapılır

ELİMİZE  SAGLIK
AFİYET   OLSUN



ISPANAKLI PASTIRMALI BULGUR PİLAVI

MALZEMELER

2 su bardagı büyük bulgur
50 gıram pastırma
1 orta boy kuru sogan
250 gram ıspanak
1 yemek kaşıgı domates salçası
1 tatlı kaşıgı tuz
 yarım çay bardagı zeytin yagı
4 su bardagı su
1 çay kaşıgı kara biber

YAPILIŞI

ıspanaklar küçük küçük dogranıp yıkanır süzülmeye bırakılır ve yayvan tavada diger yanda sogan küp küp
doranıp yağla kavrulur hafifden pembeleşince salçası koyulur bulgur ilave edilir 2,3 dakika kavrulur  suyu    ve tuzu ilave edilir
hafifden suyu azalınca pastırmalar irice doranarak üstüne koyulur ıspanaklar ilave edilir tavanın ağzı kapanır
kısık ateşte 5 dakika  sonra karıştırılır kara biber ilave edilir 5 dakika yine pişer suyunu çektiginden emin olunca ocakdan alınır dinlendikten10,15dakika sonra servis edilir

NOT karabiberi en son ilave etmemizin sebebi ısbanak ve pastırmanın kokusunu hafifden alması

ELİMİZE  SAĞLIK
AFİYET  OLSUN

14 Mart 2013 Perşembe

POĞAÇA

MALZEMELER

5 Su bardağı un
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı ayçiçek yağı
yarım çay bardağı sana yağı
kabartma tozu
250 gr lor peyniri
1 adet yumurta

YAPILIŞI

lor hariç tüm malzemeleri (yumurtanın beyazını) kapta karıştırıp daha sonra
kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.Hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara
ayırıp içine lor-maydanoz koyup şekil veriyoruz.Yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürüp
200derece 45dk pişiriyoruz.

ELLERİMİZE SAĞLIK
AFİYET OLSUN :)

10 Mart 2013 Pazar

BULGUR AŞI

MALZEMELER (4 kişilik)

3 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates sosu
1 çorba kaşığı salça
1 tablet etsuyu veya tavuksuyu
1,5 çorba kaşığı tereyağı veya
1/2 çay bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI

Tencerede yağımız 1-2 dak. kızdırıldıktan sonra ince kıyılmış soğanlar kavrulur.Daha sonra bulgur ve salça ilave edilip kızarmış soğan ile birlikte karıştırılıp 1 dakika kadar hepsi kavrulur.Tüm malzemeler kayboluncaya  kadar soğuk su ilave edilir.Daha sonra da isteğe göre etsuyu veya tavuksuyu ilave edilir.Yeterince tuz da ilave edildikten sonra kapağı kapatıp bulgur suyu çekip ortaya çıkana kadar kısık ateşte pişirilir.

ELLERİMİZE SAĞLIK
AFİYET OLSUN :)



8 Mart 2013 Cuma

ŞEKERPARE

MALZEMELER

50 gr margarin
1çay bardagı svı yag
11 çorba kaşıgı un
4 çorba kaşıgı pudra şekeri
1 çay kaşıgı karbonat
2 yumurta
1yumurta sarısı
1 çay kaşıgı elma sirkesi
bir tutam tuz

ŞERBETİ
3 su bardagı şeker
3,5 subardagı su
1çay kaşıgı imon suyu

YAPILIŞI

yumurta ,margarin  sıvı yağ ve sirke koyulur yogrulur pudra şekeri ilave edilir en son untuz karbonat koyularak yogrulur  hamur ele bulaşmıyacak şekilde olması lazım hamuru 15 dakika dinlenmeye bırakın bitarafdan şerbeti kaynatın 15,20 dakika kaynasın
fırın tepsisini yaglamanıza gerek kalmıyor çünki hamur yaglı hamurları cevizden büyük parçalar alarak yuvarlak yapıp hafif den avuç içinde basarak tepsiye diziliyor üzerine yumurtanın sarısı sürulüyor sarının içine bir iki damla sıvı yag koyarsanız daha parlak olur 170derecede hafif ısıtılmış fırında pişirin iyice kızarsın şerbet
ve pişen şeker pare sıcak iken üzerine dökün sovudukdan sonra hindistan cevizi dökebilirsiniz

ELİMİZE SAGLIK
AFİYET OLSUN :)

6 Mart 2013 Çarşamba

BALKABAKLI İRMİK TATLISI

MALZEMELER

1 kilo süt
7 kaşık tapeleme irmik
1 su bardagından iki parmak az şeker
1paket vanilya
bir tutam tuz
eger tedarik edebilirseniz 1çay kaşıgı mahlep
kabak için 2 yemek kaşıgı ayrıca şeker
2 dilim kabak
yarım çay bardagı hindistan cevizi
arzuya göre tarçın

YAPILIŞI

süt ,şeker,irmik,vanilya hepsini birarada pişirin indirmeye yakın mahlep ve tuzunu ilave edin 3,4 dakika pişirin yayvan bir borcama koyun koymadan önce borcamın içinde su gezdirinki malzeme tepsiye yapışmasın diger yanda kabakları  bir tencereye  küçük küçük dograyın 2yemek kaşıgı ve 1çaybardagı su ilave ederek haşlayın ve bilandırla püre haline getirip tepsideki malzemenin üzerine sürün hindistan cevizi tarçın ve normal cevizle süsleyin ve servis yapın

NOT bütün tatlılara mümkün oldukca bir tutam tuz atın lezzetli olsun

ELİMİZE SAGLIK
AFİYET  OLSUN :)


3 Mart 2013 Pazar

LİMONLU KURABİYE

 MALZEMELER

1 çay bardagı limon suyu
1 subardagı sıvı yag
rarım çay bardagı su
1tatlı kaşıgı elma sirkesi
1tatlı kaşıgı tuz
1tatlı kaşıgı şeker
1paket vanilya
1paket p.pavdır
1adet yumurta akı
yeterince susam

YAPILIŞI

malzemeler limon suyu,yag,su,sirke,şeker ve tuz hepsi karıştırılır 3 su bardagı kadar un koyulur unun üzerine
vanilya ve pavdır koyulur yogrulur hamurun kıvamına göre un ilave edebilirsiniz hamurun sert olmamasına özen gösterebilirsiniz yogurma işlemi bitince yumurtadan biraz küçük bezeler alarak simit şeklini verin önce
yumurtanın akına sonra susama batırın hafif yaglanmış tepsiye dizin aynı işlemi yaparak hamuru bitirin önceden ısıtılmış 170 derecede kızarmamasına dikkat ederek pişirin

ELİMİZE SAGLIK
AFİYET OLSUN :)

KÖZLENMİŞ SEBZE SALATASI

MALZEMELER
4 adet orta boy patlıcan
4  adet büyük kırmızı biber
6   adet büyük çarliston biber
4   adet orta büyuklükte kuru soğan
1 baş sarımsak   
yarım deste maydonoz 
3 adet orta boy domates
1 tatlı kaşıgı tuz 
yarım çay bardagı elma sirkesi
1çay bardagından az zeytin yagı
yarım çardagı nar ekşisi
arzu ederseniz limon koyabilirsiniz

YAPILIŞI 

patlıcan,kırmızı biber,yeşil biber,kuru sogan,sarmısak bütün bunlar közlenir kabukları soyulur ve küçük küçük
dogranır hepsi bir karıştırılır domatesler küp küp dogranıp ilave edilir en son maydonos doğranarak ilave edilir tuz, zeytin yagı, sirke, ve narekşisi  ilave edilerek karıştırılır servis tabagına koyularak ikram edilir

ELİMİZE SAGLIK 
AFİYET OLSUN :)

1 Mart 2013 Cuma

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER

2 bardak büyük bulgur
2bardak yeşil mercimek
1yemek kaşıgı tereyağ
1yemek  kaşığı zeytin yağı
1büyük kuru soğan
1yemek kaşıgı domates salçası
 yarım demet maydonoz
1.5tatlı kaşıgı tuz

YAPILIŞI

mercimekler yıkanıp derince bi tencerede 2 litre su ile haşlanır aynı mercimek tenceresinin içine bulgurlar ilave edilir tuzuda koyulur diger yanda soganlar dogranır ayrı bir tavada yaglarıda koyarak kavrulur salçasıda ilave edilir soganla harmanlanınca mercimek ve bulgur karışımının üzerine dökülerek karıştırılır suyunu çektigini anlayınca ocagın altı kapatılır 10 dakika dinlenir servis tabagına koyulur üzerine ince ince kıyılmış maydonoz serpilir masamıza bu şekilde konunca güzel bir hava katar.

ELİMİZE SAGLIK
AFİYET OLSUN

KIŞ MEYVELERİNDEN MEYVE SALATASI (4 KİŞİLİK)

MALZEMELER

3adet elma
3adet portakal
3adet kivi
1adet nar
3adet muz
1subardagı dövülmüş ceviz içi
arzuya göre tarçın ve bal

YAPILIŞI

kabuklu meyveler kabukları soyulup derince bir kaba küp küp dogranır nar ayıklanıp meyvelerin üzerine ilave edilir kaşıkla karıştırılır derin kaselere eşit şekilde servis yapılır üzerine ceviz dökülür bal ve tarcın dökülerek yenir

ELİMİZE SAGLIK
AFİYET OLSUN

NOT :meyve yemek istemiyen çocuklarımız için cazip hale geliyor deneyin :)